Sustainable Industry Challenge Teijin Aramid

Het bedrijf Teijin Aramide heeft een Sustainable Industry Challenge opgezet voor het terugwinnen van hoogwaardige aramidevezels uit rubberproducten.
Teijin Aramid zet zich in voor duurzame praktijken met een indrukwekkende reeks sorteer-, scheidings- en extractieoplossingen. Hun extractietechnieken omvatten thermische, pyrolyse-, thermolyse-, devulkanisatie-, cryogene en vergassingsprocessen, waarmee ze waardevolle materialen kunnen terugwinnen. Omdat op rubber gebaseerde producten meestal mislukken vanwege problemen met de rubberkwaliteit, behouden de aramidevezels hun geschiktheid en waarde voor hergebruik/recycling.
Teijin heeft al een aramide-recyclingroute geïmplementeerd en is op zoek naar een proces om aramide uit deze materialen te extraheren met behulp van complexe en gevarieerde chemische processen.
Met Teijins focus op duurzame praktijken en innovatieve technologieën luidt dit een nieuw tijdperk in voor recycling.
Waarom meedoen aan deze challenge?
We onderzoeken verschillende bronnen van teruggewonnen aramide als grondstof voor recycling, wat een enorm potentieel heeft voor onze activiteiten. Door onze recyclingcapaciteit met succes te diversifiëren en uit te breiden, kunnen we aanzienlijke vooruitgang boeken op het gebied van duurzaam gebruik van hulpbronnen.
Het vooruitzicht van een verdubbeling van onze recyclingcapaciteit is niet alleen economisch voordelig, maar sluit ook aan bij ons streven naar zorg voor het milieu. Door middel van strategische inspanningen en partnerschappen willen we nieuwe wegen ontsluiten voor het verkrijgen van teruggewonnen aramide, waardoor we nog effectiever kunnen bijdragen aan een circulaire economie en een verantwoord beheer van waardevolle hulpbronnen. Door ons te helpen dit te bereiken, ontsluiten we een groot potentieel voor schaalvergroting.
Naar wie zijn we op zoek
We onderzoeken momenteel mechanische, fysische en chemische reinigings-/scheidingsmethoden om schoon aramidemateriaal van hoge kwaliteit en met weinig verontreiniging te verkrijgen. Onze focus ligt op het recyclen van aramide tot aramideproducten, waaronder mechanische recycling tot pulp, fysieke recycling tot specifieke garens en chemische recycling voor gebruik in ons volledige productassortiment. Het is belangrijk op te merken dat onze zoektocht naar oplossingen geen andere composieten omvat dan aramide in rubber. Koolstofvezelversterking en matrices zoals epoxy- of fenolharsen vallen buiten onze vereisten.
Om in aanmerking te komen moet een oplossing een werkend prototype of demonstratiemodel hebben, idealiter een demonstratie van de levensvatbaarheid en effectiviteit op een schaal van 1000 ton per jaar. De mogelijkheid om binnen de komende 6 maanden een afgewerkt product of dienst te lanceren is cruciaal. Onze bestaande recyclingroute voor pulp is klaar om een nieuw product met herwonnen aramide te ondersteunen. We staan open voor het uitvoeren van een proefproject in Nederland, omdat we pulpproductie- en recyclingfaciliteiten hebben in Arnhem en Emmen, waardoor het een ideale locatie is voor een dergelijke onderneming.